Monday, November 8, 2010

Monoloagele nebuniei - (I) Nebuna linistita




photo : Quicksilverq

Orasul nostru a fost invadat de fluturi. Sunt niste fluturi mari, frumosi, carnivori. Niciodata, nimeni n-a mai vazut atatia fluturi in oras. Au acoperit tot : strazile, casele, masinile, arborii. Oamenii care se aflau pe strada in momentul invaziei au fost devorati. Numai de la fereastra mea se pot vedea trei schelte de om si un schelet de caine, perfect curatate. Fluturii iti ataca intai genele, sprancenele, pleoapele, buzele, coardele vocale si papilele gustative. Este partea de care se ocupa fluturii cei mai violenti colorati. Restul cade in seama celoralti.

Pentru moment, tot orasul este paralizat. Oamenii s-au baricadat in case si privesc strada acoperita de fluturi prin ferestrele acoperite de fluturi. Micile bestii par sa se fi instalat definitiv la noi. Si continua sa mai vina. Stratul de fluturi devine din ce in ce mai dens, parca ar fi zapada colorata.

Soldatii nostri n-au putut face nimic impotriva fluturilor. A trebuit sa ne obisnuim cu ei. Pana la urma, ne-am dat seama ca fluturii nu devoreaza decat vietuitoarele care fac gesturi bruste. Daca ne miscam foarte incet, fluturii nu reactioneaza. Putem chiar sa-i strivim sub picioare, ei raman linistiti si mor in tacere. De altfel nici nu e posibil sa inaintezi pe strada decat strivindu-i sub picioare. Cum aripile lor sunt extrem de fine, aproape transparente, fluturii striviti se descompun incet in propria lor materie redusa la starea de pudra.

Viata orasului continua intr-un ritm extrem de lent. Pentru a traversa strada, domnul Colonel are nevoie de aproape o jumatate de ora. Ca sa ajunga la cafeneaua cea mai apropiata, care se afla la coltul strazii, domnul General isi ia un avans de aproape doua ore.

Date fiind toate acestea, oamenii gandesc si ei cu incetinitorul. De vorbit, isi vorbesc in ritmul unui cuvant pe zi. Chiar si cand fac dragoste, totul merge la fel de incet.

Matei Visniec - "Omul-pubela/ Femeia ca un camp de lupta"


5 comments:

  1. cine intruchipează nebuna asta pentru tine sau ce?

    ReplyDelete
  2. nimeni si nimic. e doar un text superb prin care incerc sa va trimit la carte. oricum, buna intrebare. imi lipseau:)

    ReplyDelete
  3. Matei Visniec te trimite in general, nu la carte, ci in continuarea ei!

    ReplyDelete
  4. @ Anonim: iar cum eu nu sunt Visniec, trimit intai la el, ca el, mai apoi, sa trimita departe. te am inteles perfect.

    ReplyDelete
  5. Salut! Ai folosit o poza de a mea pentru postul acesta, te rog sa directionezi poza la pagina de pe deviantart: http://quicksilverq.deviantart.com/gallery/?q=dead#/d2xqkel

    Multumesc!

    ReplyDelete